• Эхлэл
  • Цаг агаар
  • Валют ханш
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Үзэл бодол
  • Спорт
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • Энтертайнмэнт
  • Зурхай



Кофены сүү малын сүү мөн үү

Мах, сүү, жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо гэх мэтчилэн түүхий эдүүдийг байгалиас авч шууд болон дүрсийг нь хувирган боловсруулж хэрэглэхээс гадна өөр өөр хүнсний бүтээгдэхүүн, хүнсний нэмэлтүүд ашиглан өөр түүхий эдийг орлуулан хэрэглэх хэрэгцээ шаардлага байдаг. Үүний нэг нь кофены сүү.

Non dairy creamer (NDC) нь кофе, цай, халуун шоколадыг цайруулах (манайхаар бол сүлэх), амт чанарыг сайжруулах зорилгоор сүүний оронд хэрэглэгддэг нийлмэл найрлагат бүтээгдэхүүн юм.

Уг бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхэд халуун кофены уусмалд ороод ээддэггүй, маш амархан тарж уусдаг, лактозын агууламж багатай учраас сүүнд харшилтай хүнд тохирдог, сүүг бодвол гарган авах эх үүсвэр хангалттай байдаг тул үнэ хямд гэх мэтчилэн шалтгаанаас өнөөдөр энэ бүтээгдэхүүний эрэлт маш өндөр байна.

Зөвхөн энэ бүтээгдэхүүний жилийн эргэлт 2020 оны байдлаар 1.3 тэрбум доллар байжээ. 

Уг бүтээгдэхүүн нь мальтодекстрин, глюкоз, уураг, ургамлын гаралтай тос, казейнат натри, цийдэм үүсгэгч, өнгө оруулагч, буфер давс, амт оруулагч гэсэн үндсэн хэсгүүдээс бүрддэг.

1. Глюкоз, мальтодекстрин: Энэ нь NDC-ны нэр төрлөөс хамаарч эрдэнэшиш, төмс, улаанбуудай, арвай, цагаан будаанаас гарган авч болдог сүүний амт, биет байдлыг бий болгодог үндсэн түүхий эд. Гадаад нэртэй боловч үр тарианаас гаргаж авсан цардуулын задралын бүтээгдэхүүн тул айх шаардлагагүй. Талх барьсан ч дулааны боловсруулалтын үед энэ задрал явагдаж л байдаг.

2. Уураг: Уураг нь NDC бүрдүүлэгч гол орцуудын нэг бөгөөд амт, биет байдал, тэжээллэг, өнгө бүрдүүлдэг. Сүүний казейн уургийг боловсруулан гарган авсан казейнат натри хэрэглэдэг. Сүүнээс авч байхад юунд ч эргэлзэх билээ.

3. Ургамлын гаралтай устөрөгчжүүлсэн тос: Сүүний тослогийг бий болгох, биет байдлыг үүсгэх, зуурамтгай чанарыг өөрчлөх, амтыг нэмэх зорилгоор хэрэглэдэг. Ургамлын гаралтай ханаагүй тосны хүчил түлхүү агуулдаг тос хэрэглэдэг тул харин ч шингэц хурдан байдаг байх нь.

4. Цийдэмжүүлэгч (эмульс үүсгэгч): Аяга кофендоо сүүгээ хийгээд хутгахад ус, тос хоёр нь ялгараад байвал ямар өөдтэй байх вэ дээ. Тосыг уусмалд нэгэн төрлийн, жигд тархсан маш жижиг дусал хэлбэртэй болгоход энэ нэмэлтийг хэрэглэдэг. Е код бол хор агуулсан гэсэн үг биш. Ургамлаас гаргаж авдаг тул асуудалгүй.

5. Өнгө оруулагч: Сүүн бус ургамлын гаралтай түүхий эдээр сүүг орлуулах гэж байгаа тул мэдээж цайвар шаргал байх шаардлагатай. Үүнд annato хэмээх модны үрээс гарган авсан бета каротин ( А аминдэм) агуулсан улбар шар, улаан өнгийн будагч бодис ашигладаг. Энэ будагч бодис цэвэр байгалийн гаралтай, аминдэм агуулдаг тул ямар ч асуудалгүй. Аннато нь онцгой ач холбогдолтой байдаг тул АНУ-ын Хүнс, эмийн захиргаанаас баталгаажуулах шаардлагагүй хүнс гэж томьёолсон байдаг.

6. Буфер давс: Буфер гэдэг нь уусмалын рН буюу уусмал дахь (Н+) болон (ОН-) ионы харьцаа өөрчлөгддөггүй тогтвортой байдаг гэдэг утгыг илэрхийлдэг. рН- ийн утга ямар ч уусмалд 0-14 байдаг. 7-той тэнцүү бол саармаг, багасах тусам хүчиллэг, 7-оос ихсэх тусам шүлтлэг орчинг заадаг.

Буфер орчин үүсгэх давсаар бидний гамбир хайрдаг сода буюу NaHCO3-г ашигладаг. Энэ бодис тухайн кофенд найруулсан NDC-ны орчинг рН=6,8-7,2 хооронд барьж өгдөг. Ингэснээр агуулагдах уураг, тос гэх мэт бүрэлдэхүүнүүд тунадасжихгүй, ялгарахгүй, илүү тогтворждог.

Мөн үүнд тогтворжуулагчаар хэрэглэдэг K2HPO4 буюу калийн гидрофосфатыг зөвхөн сүү гэлтгүй төрөл бүрийн хүнсний бүтээгдэхүүнд тогтворжуулагчаар ашигладаг. Угаасаа фосфатын давсууд хүний биеийн бодисын солилцоо, энергийн солилцоонд орж байдаг бодис тул ямар ч хоргүй. 

7. Амт оруулагч: NDC-ын нэр төрлөөс хамаарч ямар ч амтлагч бодис хэрэглэж болдог ба тэр нь байгалийн гаралтай, эсвэл байгалийн нийлмэл найрлагатай, өөрөөр хэлбэл, гаргаж авсан бодис байж болно.

Эдгээр хольцыг тооцоолсон хэмжээнд холино, жигдрүүлэх төхөөрөмжөөр жигдрүүлж нэгэн төрлийн болгоно. Ингээд хатаах цамхагт хуурай сүү шиг хатаасны дараа кофенд хутгах NDC бэлэн болдог. 

Хүнсийг хийхэд ч мөн адил инженерийн тооцоолол шаардана. Ямар түүхий эдийг ямар хүнс болгож хувиргах уу, үүний тулд ямар боловсруулалт хийх ёстой, юунаас гаралтай ямар шинж чанартай хүнсний нэмэлт хэрэглэх вэ гээд л шууд идэж хэрэглэдэг тул бүр ч илүү хариуцлагатай, судалгаа шинжилгээг алхам бүрт хийж байдаг.

Юу хэрэглэх нь өөрийн дур боловч хэрэглэхдээ эргэлздэггүй байх ёстой. Үйлдвэрлэгчид ч шошгон дээрээ Е кодоо бичээд түүнийгээ тайлбарлаж өгөх хэрэгтэй.

Хүнсний инженер О.Гал-Очир

    ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ


МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ
ХОЛБООТОЙ МЭДЭЭ
Ц.Эрдэнэбаатар: Халтиргаа гулгаа үүсгэхгүйн тулд шөнийн цагаар машин, техникүүдийг тогтмол ажиллуулж байна
Олон удаагийн үйлдлээр их хэмжээний авлига авсан гаалийн байцаагчдыг саатуулжээ
Найман цагаан мэнгэтэй шар бич өдөр
Өдөртөө 8-10 хэм хүйтэн байна



Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.





  • Эхлэл
  • Цаг агаар
  • Валют ханш
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Үзэл бодол
  • Спорт
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • Энтертайнмэнт
  • Зурхай



Кофены сүү малын сүү мөн үү

Мах, сүү, жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо гэх мэтчилэн түүхий эдүүдийг байгалиас авч шууд болон дүрсийг нь хувирган боловсруулж хэрэглэхээс гадна өөр өөр хүнсний бүтээгдэхүүн, хүнсний нэмэлтүүд ашиглан өөр түүхий эдийг орлуулан хэрэглэх хэрэгцээ шаардлага байдаг. Үүний нэг нь кофены сүү.

Non dairy creamer (NDC) нь кофе, цай, халуун шоколадыг цайруулах (манайхаар бол сүлэх), амт чанарыг сайжруулах зорилгоор сүүний оронд хэрэглэгддэг нийлмэл найрлагат бүтээгдэхүүн юм.

Уг бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхэд халуун кофены уусмалд ороод ээддэггүй, маш амархан тарж уусдаг, лактозын агууламж багатай учраас сүүнд харшилтай хүнд тохирдог, сүүг бодвол гарган авах эх үүсвэр хангалттай байдаг тул үнэ хямд гэх мэтчилэн шалтгаанаас өнөөдөр энэ бүтээгдэхүүний эрэлт маш өндөр байна.

Зөвхөн энэ бүтээгдэхүүний жилийн эргэлт 2020 оны байдлаар 1.3 тэрбум доллар байжээ. 

Уг бүтээгдэхүүн нь мальтодекстрин, глюкоз, уураг, ургамлын гаралтай тос, казейнат натри, цийдэм үүсгэгч, өнгө оруулагч, буфер давс, амт оруулагч гэсэн үндсэн хэсгүүдээс бүрддэг.

1. Глюкоз, мальтодекстрин: Энэ нь NDC-ны нэр төрлөөс хамаарч эрдэнэшиш, төмс, улаанбуудай, арвай, цагаан будаанаас гарган авч болдог сүүний амт, биет байдлыг бий болгодог үндсэн түүхий эд. Гадаад нэртэй боловч үр тарианаас гаргаж авсан цардуулын задралын бүтээгдэхүүн тул айх шаардлагагүй. Талх барьсан ч дулааны боловсруулалтын үед энэ задрал явагдаж л байдаг.

2. Уураг: Уураг нь NDC бүрдүүлэгч гол орцуудын нэг бөгөөд амт, биет байдал, тэжээллэг, өнгө бүрдүүлдэг. Сүүний казейн уургийг боловсруулан гарган авсан казейнат натри хэрэглэдэг. Сүүнээс авч байхад юунд ч эргэлзэх билээ.

3. Ургамлын гаралтай устөрөгчжүүлсэн тос: Сүүний тослогийг бий болгох, биет байдлыг үүсгэх, зуурамтгай чанарыг өөрчлөх, амтыг нэмэх зорилгоор хэрэглэдэг. Ургамлын гаралтай ханаагүй тосны хүчил түлхүү агуулдаг тос хэрэглэдэг тул харин ч шингэц хурдан байдаг байх нь.

4. Цийдэмжүүлэгч (эмульс үүсгэгч): Аяга кофендоо сүүгээ хийгээд хутгахад ус, тос хоёр нь ялгараад байвал ямар өөдтэй байх вэ дээ. Тосыг уусмалд нэгэн төрлийн, жигд тархсан маш жижиг дусал хэлбэртэй болгоход энэ нэмэлтийг хэрэглэдэг. Е код бол хор агуулсан гэсэн үг биш. Ургамлаас гаргаж авдаг тул асуудалгүй.

5. Өнгө оруулагч: Сүүн бус ургамлын гаралтай түүхий эдээр сүүг орлуулах гэж байгаа тул мэдээж цайвар шаргал байх шаардлагатай. Үүнд annato хэмээх модны үрээс гарган авсан бета каротин ( А аминдэм) агуулсан улбар шар, улаан өнгийн будагч бодис ашигладаг. Энэ будагч бодис цэвэр байгалийн гаралтай, аминдэм агуулдаг тул ямар ч асуудалгүй. Аннато нь онцгой ач холбогдолтой байдаг тул АНУ-ын Хүнс, эмийн захиргаанаас баталгаажуулах шаардлагагүй хүнс гэж томьёолсон байдаг.

6. Буфер давс: Буфер гэдэг нь уусмалын рН буюу уусмал дахь (Н+) болон (ОН-) ионы харьцаа өөрчлөгддөггүй тогтвортой байдаг гэдэг утгыг илэрхийлдэг. рН- ийн утга ямар ч уусмалд 0-14 байдаг. 7-той тэнцүү бол саармаг, багасах тусам хүчиллэг, 7-оос ихсэх тусам шүлтлэг орчинг заадаг.

Буфер орчин үүсгэх давсаар бидний гамбир хайрдаг сода буюу NaHCO3-г ашигладаг. Энэ бодис тухайн кофенд найруулсан NDC-ны орчинг рН=6,8-7,2 хооронд барьж өгдөг. Ингэснээр агуулагдах уураг, тос гэх мэт бүрэлдэхүүнүүд тунадасжихгүй, ялгарахгүй, илүү тогтворждог.

Мөн үүнд тогтворжуулагчаар хэрэглэдэг K2HPO4 буюу калийн гидрофосфатыг зөвхөн сүү гэлтгүй төрөл бүрийн хүнсний бүтээгдэхүүнд тогтворжуулагчаар ашигладаг. Угаасаа фосфатын давсууд хүний биеийн бодисын солилцоо, энергийн солилцоонд орж байдаг бодис тул ямар ч хоргүй. 

7. Амт оруулагч: NDC-ын нэр төрлөөс хамаарч ямар ч амтлагч бодис хэрэглэж болдог ба тэр нь байгалийн гаралтай, эсвэл байгалийн нийлмэл найрлагатай, өөрөөр хэлбэл, гаргаж авсан бодис байж болно.

Эдгээр хольцыг тооцоолсон хэмжээнд холино, жигдрүүлэх төхөөрөмжөөр жигдрүүлж нэгэн төрлийн болгоно. Ингээд хатаах цамхагт хуурай сүү шиг хатаасны дараа кофенд хутгах NDC бэлэн болдог. 

Хүнсийг хийхэд ч мөн адил инженерийн тооцоолол шаардана. Ямар түүхий эдийг ямар хүнс болгож хувиргах уу, үүний тулд ямар боловсруулалт хийх ёстой, юунаас гаралтай ямар шинж чанартай хүнсний нэмэлт хэрэглэх вэ гээд л шууд идэж хэрэглэдэг тул бүр ч илүү хариуцлагатай, судалгаа шинжилгээг алхам бүрт хийж байдаг.

Юу хэрэглэх нь өөрийн дур боловч хэрэглэхдээ эргэлздэггүй байх ёстой. Үйлдвэрлэгчид ч шошгон дээрээ Е кодоо бичээд түүнийгээ тайлбарлаж өгөх хэрэгтэй.

Хүнсний инженер О.Гал-Очир



МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ


Бидний тухай Редакцийн бодлого Сурталчилгаа байршуулах Холбоо барих

Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.





Эхлэл Улс төр Эдийн засаг Үзэл бодол Спорт Нийгэм Дэлхий Энтертайнмэнт Зурхай
  • Нийтлэл
  • •
  • Ярилцлага
  • •
  • Сурвалжлага
  • •
  • Азийн АШТ
  • •
  • Фото мэдээ
  • •
  • Оддын амьдрал
БҮХ СЭДЭВ
  • •Засгийн газар
  • •Ерөнхийлөгч
  • •Гадаад харилцаа
  • •Нийтлэл
  • •Бөхийн төрлүүд
  • •Чуулган
  • •Фото мэдээ
  • •Сагсанбөмбөг
  • •Уул уурхай
  • •Нийслэл
  • •Яам, Агентлаг
  • •E-Sport
  • •Ипотекийн зээл
  • •ММ-ын тодруулга
  • •Видео мэдээ
ХУРААХ
Аваргууд Даллас Мавирекс багийн...
NBA-ын талбайд болсон тоглолтын...

Кофены сүү малын сүү мөн үү

Kuzmo 2023-11-04
    ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ
Кофены сүү малын сүү мөн үү

Мах, сүү, жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо гэх мэтчилэн түүхий эдүүдийг байгалиас авч шууд болон дүрсийг нь хувирган боловсруулж хэрэглэхээс гадна өөр өөр хүнсний бүтээгдэхүүн, хүнсний нэмэлтүүд ашиглан өөр түүхий эдийг орлуулан хэрэглэх хэрэгцээ шаардлага байдаг. Үүний нэг нь кофены сүү.

Non dairy creamer (NDC) нь кофе, цай, халуун шоколадыг цайруулах (манайхаар бол сүлэх), амт чанарыг сайжруулах зорилгоор сүүний оронд хэрэглэгддэг нийлмэл найрлагат бүтээгдэхүүн юм.

Уг бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхэд халуун кофены уусмалд ороод ээддэггүй, маш амархан тарж уусдаг, лактозын агууламж багатай учраас сүүнд харшилтай хүнд тохирдог, сүүг бодвол гарган авах эх үүсвэр хангалттай байдаг тул үнэ хямд гэх мэтчилэн шалтгаанаас өнөөдөр энэ бүтээгдэхүүний эрэлт маш өндөр байна.

Зөвхөн энэ бүтээгдэхүүний жилийн эргэлт 2020 оны байдлаар 1.3 тэрбум доллар байжээ. 

Уг бүтээгдэхүүн нь мальтодекстрин, глюкоз, уураг, ургамлын гаралтай тос, казейнат натри, цийдэм үүсгэгч, өнгө оруулагч, буфер давс, амт оруулагч гэсэн үндсэн хэсгүүдээс бүрддэг.

1. Глюкоз, мальтодекстрин: Энэ нь NDC-ны нэр төрлөөс хамаарч эрдэнэшиш, төмс, улаанбуудай, арвай, цагаан будаанаас гарган авч болдог сүүний амт, биет байдлыг бий болгодог үндсэн түүхий эд. Гадаад нэртэй боловч үр тарианаас гаргаж авсан цардуулын задралын бүтээгдэхүүн тул айх шаардлагагүй. Талх барьсан ч дулааны боловсруулалтын үед энэ задрал явагдаж л байдаг.

2. Уураг: Уураг нь NDC бүрдүүлэгч гол орцуудын нэг бөгөөд амт, биет байдал, тэжээллэг, өнгө бүрдүүлдэг. Сүүний казейн уургийг боловсруулан гарган авсан казейнат натри хэрэглэдэг. Сүүнээс авч байхад юунд ч эргэлзэх билээ.

3. Ургамлын гаралтай устөрөгчжүүлсэн тос: Сүүний тослогийг бий болгох, биет байдлыг үүсгэх, зуурамтгай чанарыг өөрчлөх, амтыг нэмэх зорилгоор хэрэглэдэг. Ургамлын гаралтай ханаагүй тосны хүчил түлхүү агуулдаг тос хэрэглэдэг тул харин ч шингэц хурдан байдаг байх нь.

4. Цийдэмжүүлэгч (эмульс үүсгэгч): Аяга кофендоо сүүгээ хийгээд хутгахад ус, тос хоёр нь ялгараад байвал ямар өөдтэй байх вэ дээ. Тосыг уусмалд нэгэн төрлийн, жигд тархсан маш жижиг дусал хэлбэртэй болгоход энэ нэмэлтийг хэрэглэдэг. Е код бол хор агуулсан гэсэн үг биш. Ургамлаас гаргаж авдаг тул асуудалгүй.

5. Өнгө оруулагч: Сүүн бус ургамлын гаралтай түүхий эдээр сүүг орлуулах гэж байгаа тул мэдээж цайвар шаргал байх шаардлагатай. Үүнд annato хэмээх модны үрээс гарган авсан бета каротин ( А аминдэм) агуулсан улбар шар, улаан өнгийн будагч бодис ашигладаг. Энэ будагч бодис цэвэр байгалийн гаралтай, аминдэм агуулдаг тул ямар ч асуудалгүй. Аннато нь онцгой ач холбогдолтой байдаг тул АНУ-ын Хүнс, эмийн захиргаанаас баталгаажуулах шаардлагагүй хүнс гэж томьёолсон байдаг.

6. Буфер давс: Буфер гэдэг нь уусмалын рН буюу уусмал дахь (Н+) болон (ОН-) ионы харьцаа өөрчлөгддөггүй тогтвортой байдаг гэдэг утгыг илэрхийлдэг. рН- ийн утга ямар ч уусмалд 0-14 байдаг. 7-той тэнцүү бол саармаг, багасах тусам хүчиллэг, 7-оос ихсэх тусам шүлтлэг орчинг заадаг.

Буфер орчин үүсгэх давсаар бидний гамбир хайрдаг сода буюу NaHCO3-г ашигладаг. Энэ бодис тухайн кофенд найруулсан NDC-ны орчинг рН=6,8-7,2 хооронд барьж өгдөг. Ингэснээр агуулагдах уураг, тос гэх мэт бүрэлдэхүүнүүд тунадасжихгүй, ялгарахгүй, илүү тогтворждог.

Мөн үүнд тогтворжуулагчаар хэрэглэдэг K2HPO4 буюу калийн гидрофосфатыг зөвхөн сүү гэлтгүй төрөл бүрийн хүнсний бүтээгдэхүүнд тогтворжуулагчаар ашигладаг. Угаасаа фосфатын давсууд хүний биеийн бодисын солилцоо, энергийн солилцоонд орж байдаг бодис тул ямар ч хоргүй. 

7. Амт оруулагч: NDC-ын нэр төрлөөс хамаарч ямар ч амтлагч бодис хэрэглэж болдог ба тэр нь байгалийн гаралтай, эсвэл байгалийн нийлмэл найрлагатай, өөрөөр хэлбэл, гаргаж авсан бодис байж болно.

Эдгээр хольцыг тооцоолсон хэмжээнд холино, жигдрүүлэх төхөөрөмжөөр жигдрүүлж нэгэн төрлийн болгоно. Ингээд хатаах цамхагт хуурай сүү шиг хатаасны дараа кофенд хутгах NDC бэлэн болдог. 

Хүнсийг хийхэд ч мөн адил инженерийн тооцоолол шаардана. Ямар түүхий эдийг ямар хүнс болгож хувиргах уу, үүний тулд ямар боловсруулалт хийх ёстой, юунаас гаралтай ямар шинж чанартай хүнсний нэмэлт хэрэглэх вэ гээд л шууд идэж хэрэглэдэг тул бүр ч илүү хариуцлагатай, судалгаа шинжилгээг алхам бүрт хийж байдаг.

Юу хэрэглэх нь өөрийн дур боловч хэрэглэхдээ эргэлздэггүй байх ёстой. Үйлдвэрлэгчид ч шошгон дээрээ Е кодоо бичээд түүнийгээ тайлбарлаж өгөх хэрэгтэй.

Хүнсний инженер О.Гал-Очир

ФОТО:

Сэдвүүд : #Сэрэмжлүүлэг  
ХОЛБООТОЙ МЭДЭЭ
Ц.Эрдэнэбаатар: Халтиргаа гулгаа үүсгэхгүйн тулд шөнийн цагаар машин, техникүүдийг тогтмол ажиллуулж байна
Олон удаагийн үйлдлээр их хэмжээний авлига авсан гаалийн байцаагчдыг саатуулжээ
Найман цагаан мэнгэтэй шар бич өдөр
Өдөртөө 8-10 хэм хүйтэн байна
ШУУРХАЙ МЭДЭЭ
12 цагийн өмнө өмнө

А.Миеэгомбо: Эрүүл Мэндийн Яамны тендерийн ажлыг хийж гүйцэтгээд, үлдэгдэл мөнгөө авч чаддаггүй ээ

13 цагийн өмнө өмнө

Б.Энх-Оргил өнөөдөр дэлхийн аварга цолны төлөө тулалдана

13 цагийн өмнө өмнө

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх Гэгээн Ширээт Улсын төрийн тэргүүнтэй уулзлаа

13 цагийн өмнө өмнө

Харилцааны түвшнийг хоёр шат алгасан ахиулсан Ерөнхийлөгчийн айлчлал өндөрлөлөө

13 цагийн өмнө өмнө

"The Mongolz" баг мэйжорын эхний өдөр нэг хожил, нэг хожигдолтой боллоо

13 цагийн өмнө өмнө

Морин хуурын найрал хөгжмийн хамт олон Ром хотноо уран бүтээлээ өргөн барилаа

13 цагийн өмнө өмнө

Гэр бүлийн хууль тогтоомжийг боловсронгуй болгоно

13 цагийн өмнө өмнө

Оюу толгойг гэрээлэхдээ “Онтрэ”-г яагаад үлдээснээ С.Баяр сонсголд очиж ярих ёстой

13 цагийн өмнө өмнө

“Цагдаа гаальчид” ГЕГ-ыг юу болгоод байна вэ?

14 цагийн өмнө өмнө

Ц.Эрдэнэбаатар: Халтиргаа гулгаа үүсгэхгүйн тулд шөнийн цагаар машин, техникүүдийг тогтмол ажиллуулж байна

14 цагийн өмнө өмнө

Олон удаагийн үйлдлээр их хэмжээний авлига авсан гаалийн байцаагчдыг саатуулжээ

14 цагийн өмнө өмнө

Найман цагаан мэнгэтэй шар бич өдөр

14 цагийн өмнө өмнө

Өдөртөө 8-10 хэм хүйтэн байна

1 өдрийн өмнө өмнө

“Багахангай-Хөшигийн хөндий” төмөр замын төслийн бүтээн байгуулалт 84 хувьтай байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Нийслэлийн Онцгой байдлын газарт ажиллаж, холбогдох үүрэг чиглэлийг өглөө

1 өдрийн өмнө өмнө

"The Mongolz" баг мэйжорын эхний тоглолтоо "Imperial Esports" багтай хийнэ

1 өдрийн өмнө өмнө

Гадаад валютын улсын нөөцийн хэмжээ 6.0 тэрбум ам.долларт буюу түүхэн дээд хэмжээнд хүрлээ

1 өдрийн өмнө өмнө

Х.Нямбаатар: Энэ онд 3933 нэгж талбар чөлөөлж, орон сууц, дэд бүтцийн төслүүдийг хэрэгжүүлж байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Түлш хэрэглэгчдэд үйлчлэх төвөөс яндан, зуух хөөлөх ажлыг тогтмол хийж байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Зэсийн баяжмал хайлуулах, боловсруулах үйлдвэрийн эрх зүйн орчныг сайжруулна

1 өдрийн өмнө өмнө

Цахим системд холбогдох мэдээллийг нэгтгэж ажиллахыг үүрэг болголоо

1 өдрийн өмнө өмнө

Үнийн зохиомол өсөлтөөс сэргийлэх Шуурхай штаб байгууллаа

1 өдрийн өмнө өмнө

Хөгжлийн бэрхшээлтэй хүний хөгжлийн газрыг тохируулагч агентлаг болгох санал

1 өдрийн өмнө өмнө

“Эрдэнэтийн 49”-ийн Д.Эрдэнэбилэг нарыг шүүх ёстой юу, шагнах учиртай юу?

1 өдрийн өмнө өмнө

С.Зоригийг хөнөөсөн хэргийг мөрдөж байсан ажлын хэсгийг дахиад “задлав” уу

1 өдрийн өмнө өмнө

Үс засуулвал эд мал арвидна

1 өдрийн өмнө өмнө

Их төлөв цэлмэг, өдөртөө 10-12 хэм хүйтэн байна

2 өдрийн өмнө өмнө

Үнийн зохиомол өсөлтөөс сэргийлэх Шуурхай штаб байгуулжээ

2 өдрийн өмнө өмнө

Засгийн газрын хуралдаанаар үнийн өсөлтийн асуудлаар танилцуулга сонсоно

2 өдрийн өмнө өмнө

МИК-ийнхан ASMMA-ны ээлжит хуралд оролцлоо

САНАЛ БОЛГОХ
2025-11-28 өмнө

Хамтран зээлдэгч ипотекийн зээлд дахин хамрагдах боломжтой юу?

2025-11-28 өмнө

Нийслэлийн сургуулиуд цахимаар хичээллэх хуваарь гаргажээ

2025-11-28 өмнө

Улаанбаатар метро төслийн бүтээн байгуулалтыг 2026 онд эхлүүлнэ

2025-11-28 өмнө

Н.Алтанхуяг, Лу.Гантөмөр нар Ерөнхийлөгчид өрсөлдөнө

2025-11-28 өмнө

С.Наранцогтыг тушаал ахиулах нь Д.Амарбаясгалан асуудалгүй гэсэн үг үү?

2025-11-28 өмнө

Өвлийн элсэлтийн шалгалт арванхоёрдугаар сарын 4-нд эхэлнэ

2025-11-30 өмнө

Гандантэгчэнлин хийдийн гэрэлтүүлгийн ажил 90 хувьтай үргэлжилж байна

2025-11-30 өмнө

Бичил хорооллын таван байрны фасад дулаалгын ажил дууслаа

2025-11-29 өмнө

Тун удахгүй: “SANTA VILLAGE - САНТАГИЙН ТОСГОН”

2025-11-29 өмнө

“Эрдэнэс тавантоглой” ХК-д хийх хөндлөнгийн аудит эхэллээ

2025-11-29 өмнө

Х.Нямбаатар: Орон сууцны шинэ загвар, ухаалаг шийдэл бүхий төсөл, хөтөлбөрүүдийг эрчимтэй хэрэгжүүлж байна

2025-12-02 өмнө

Битүүмжлэх технологийг ашиглан барилга угсралтын ажлыг үргэлжлүүлж байна

2025-11-30 өмнө

Лаг хатааж шатаах үйлдвэр төсөлд төр, хувийн хэвшлийн түншлэлийн бүрэн шинжилгээ хийнэ

2025-11-28 өмнө

Үс засуулвал нас уртасна

2025-11-29 өмнө

СХД-ийн эмнэлэгт эмчлүүлж буй хүүхдийн 81 хувь нь томуугийн эсрэг дархлаажуулалтад хамрагдаагүй байна

2025-12-01 өмнө

Хан-Уул дүүргийн 10-р хорооны өрхийн ЭМТ-ийн барилгын ажил дууслаа

2025-12-02 өмнө

Сүхбаатарын талбайгаас Скай Резорт чиглэлд автобус явна

2025-12-01 өмнө

Х.Нямбаатар: 100-4200 кВт-ын зуухтай ӨЭМТ, хорооны байруудыг ирэх жил хийн болон цахилгаан халаагуурт шилжүүлнэ

2025-12-01 өмнө

Н.Наранбаатар: Хүүхдийн хэвтэн эмчлүүлэх 1280 орыг нэмлээ

2025-12-01 өмнө

Монголбанкны Ерөнхийлөгчид нэр дэвшигчтэй хийх сонсгол болно

2025-11-28 өмнө

Электрон тамхийг тусгай зөвшөөрөлтэй худалддаг болно

2025-11-28 өмнө

Л.Өлзийсайханы үүрэг хүлээх цаг буюу Цэцээс УИХ руу буцахын учир…

2025-11-29 өмнө

Г.Занданшатар: Төсвийг танаснаар зөв голдиролд нь оруулж чадсан

2025-11-29 өмнө

Х.Нямбаатар: ТЭЦ-3 орчимд агаар бохирдолтой байгаа

2025-11-29 өмнө

“Богдхан уулын хишиг” барилдаан өнөөдөр болно

2025-12-02 өмнө

СХД-ийн 62 дугаар сургуулийн өргөтгөлийг ашиглалтад орууллаа

2025-12-01 өмнө

Ипотекийн зээлдэгчийн орлогыг хэрхэн тодорхойлох вэ?

2025-11-30 өмнө

Л.Энхрийлэн Абу-Дабигийн Их дуулга тэмцээнээс мөнгөн медаль хүртлээ

2025-12-02 өмнө

“Нэр нь үл мэдэгдэх цэргийн бунхан”-д цэцэг өргөж, хүндэтгэл үзүүллээ

2025-11-29 өмнө

Төрийн өмчит зарим компанийн удирдлагад хариуцлага тооцно

Бидний тухай Редакцийн бодлого Сурталчилгаа байршуулах Холбоо барих Дээшээ буцах


Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.